Navneforklaring: Læsø Kunstmuseum

Plakat på Mejeripladsen, Byrum, 29. april 2020

(In English below)

På facaden af det gamle mejeri i Byrum er der hængt et skilt op som fortæller, at der er ved at blive etableret et kunstmuseum på adressen. Skiltet beskriver et projekt der har været undervejs i flere år allerede, men som har haft en tumultarisk opstart. Initiativtagerne har foretaget en række valg, som kun kan forundre dem der f.eks. søger mere viden på nettet. For når man skriver ‘læsø kunstmuseum’ i Google kommer man som det første til et antal sider knyttet til Læsø Kunsthal. Det gør det nødvendigt for os at forklare tingenes sammenhæng.

Nordmanden Trygve Natvig er med tiden blevet en af de større ejendomsbesiddere på Læsø. Han ejer alle hotelsengepladser i Vesterø (Havnebakken Hotel, Carlsens Hotel og Vandrerhjemmet) plus Hotel Nygaard i Byrum, bageriet i Vesterø og en række beboelsesejendomme, inkluderet Per Kirkebys tidligere atelier og bolig; Håbet. De oplysninger der er offentligt tilgængelige viser, at virksomhederne hvert år går med flere millioner i underskud.

I 2018 etablerede han virksomheden Læsø Kunst og Kultur Aps (herefter LKK), som engagerede Læsø Kunsthal til at udforme et koncept for en ny kunstinstitution i det gamle mejeri i Byrum. Natvig satte Læsø Salts mest kendte formidler, Poul Christensen, til at være bestyrelsesformand i LKK.

Halvvejs inde i projektperioden, den 15. december 2019, vurderede LKK, at konceptet ikke kunne realiseres og afbrød samarbejdet med Læsø Kunsthal. Alt materiale, fra byggeplaner til det kunstneriske indhold, var på det tidspunkt leveret. Og på baggrund af det materiale droppede man altså ideen. LKK mente af samme grund ikke der var nogen grund til at opfylde kontrakten, hvormed LKK nægtede at betale de sidste 50% af det aftalte beløb for opgaven.

Skiltet som nu hænger på mejeriets facade fortæller, at LKK i 2020 alligevel tror på projektet, som nu har fået sit oprindelige navn: Læsø Kunstmuseum, blot med tilføjelsen Mejeriet Læsø Kunstmuseum. Det beskrevne indhold og tegningerne er hentet fra den projektbeskrivelse Læsø Kunsthal leverede i 2018.

Når man kigger nærmere efter vil man faktisk se, at Trygve Natvig og personkredsen i LKK Aps etablerede “Fonden Mejeriet Læsø Kunstmuseum” den 13. december 2019. Altså to dage før de meddelte Læsø Kunsthal, at de ikke “troede projektet kunne gennemføres”.

Men der er flere forhold, der rejser spørgsmål. På plakaten står der, at virksomheden bag projektet nu hedder Den Selvejende Institution Mejeriet Læsø Kunstmuseum. Virksomheden er dog officielt registreret som en ‘erhvervsdrivende fond’, som er noget lidt andet. “Mejeriet Læsø Kunstmuseum” har altså to forskellige virksomhedsbetegnelser: én på plakaten og en anden i de offentlige registre.

Poul Christensen er registreret som Administrerende Direktør i fonden. Men begge virksomheder er ejet af Trygve Natvig, som er fondens bestyrelsesformand. På plakaten fremhæves det, at “der er et nært samarbejde” mellem de to virksomheder. Det kan vel vanskeligt være anderledes når ejeren i begge tilfælde er én og samme person. Bortset fra det forstår vi, at der er en arbejdsdeling mellem de to virksomheder. LKK skal stå for at drive et AIR (artist in residency) i Håbet. Eller, som man formulerer det, at: “skabe et miljø hvor kunstnere kan dvæle”.

Det er ikke helt gennemskueligt hvordan det skal forstås, da et AIR typisk er et arbejdsophold for en kunstner. Poul Christensen har dog formidlet dette budskab siden efteråret 2018, hvor LKK som en del af det oprindelige koncept erhvervede atelieret, som var lige til at gå ind og arbejde i. Det sker tilsyneladende først 4 år senere.

Ideen om et kunstmuseum på Læsø er stærk, fordi Læsø har en rig fortælling som arbejdssted for betydningsfulde kunstnere. Men hvis den ikke forvaltes ordentligt kan andre forhold komme i vejen for den fortælling. At etablere sådan en institution kræver god kommunikation, stærke relationer til andre kunstinstitutioner og, ikke mindst, en solid økonomi.

Ingen af de involverede personer i virksomhedernes bestyrelser har nogensinde arbejdet med kunst eller kunstformidling. Men plakaten oplyser, at interesserede kan kontakte “sydepoul@gmail.com”. 

Man har ikke tegnet nogen enkel rute op til målet.

***

 

Laesoe Art Hall was engaged in 2018 by the company Laesoe Art & Culture to produce a concept for a new art institution in a former dairy factory in the town of Byrum. When all the plans were handed over the company concluded they were not possible to realise, and cut all contact with Laesoe Art Hall, refusing also to honor the signed contract. In 2020 the company has mounted a poster on the building describing the original ideas as a new project set to open in 2022. Since they use the names from Laesoe Art Hall’s project, and since they have not purchased any domains or created any web pages for it, audiences searching the internet are led to the pages of Laesoe Art Hall instad. This article gives an explanation to this confusion.