Boganmeldelse: Sparre og øsamfundet som specialitet

Økuller, 130 sider. Lars Guldager Dyhr.
Boganmeldelse: En ny bog fortæller historien om de danske øer. Læsø er naturligvis tildelt rigeligt med plads. Til kunsthallens særlige glæde er  historien om Erik Sparre  en del af Læsøs fortælling.

Bogen er skrevet af rejsejournalist Lars Guldager Dyhr, med billeder taget af hans kone, Stine Guldager Dyhr. Ideen meldte sig, da Lars kom i tanker om, at han godt nok har set det meste af jordens overflade, men slet ikke kendte Mandø, der ligger nærmest hans egen hjemby. En forandring i hans journalistiske synsvinkel satte ind, og parret lagde ud på opdagelsesfærd i Danmark.

Det er der kommet en lækker og billedmægtig bog ud af. Den hedder Økuller, og udgivet af TURBINE forlaget. Bogen har et lækkert design, en stærk billedside og nyttige informationer, for dem der vil gå i forfatterens fodspor.

Guldager Dyhrs rejse går fra Fur til Læsø over Mandø, Anholt, Femø, Samsø, Orø, Fanø, Endelave, Sejerø og Avernakø. Lars og Stine finder frem til nogle af de mest karakteristiske og eksotiske aspekter ved alle disse små samfund, hele vejen med en empatisk vinkel og uforfalsket entusiasme. Begreber som “udkant” og “rådden banan” er befriende fraværende. Guldager Dyhr er på udkig efter det meningsgivende og livskraftige ved de steder de besøger.

Artiklen om Læsø har fået den højstemte titel “Livets Salt”, hvor man kan læse om jomfruhummeren, kurbadet, saltsyderiet, kunsten, og meget andet godt fra øens forrådskammer.

Lars Guldager Dyhr, Stine Guldager Dyhr
Økuller, 130 sider
Turbine 2014
ISBN 978-87-7141-592-6